
Kletsen houdt je scherp
Kletsen houdt je scherp. Want een praatje maken en andere vormen van sociaal contact zijn misschien wel net zo belangrijk voor je brein als een dagelijkse wandeling.
In de zogeheten Blue Zones — gebieden in de wereld waar mensen opvallend gezond oud worden, zoals Sardinië, Okinawa en Nicoya — speelt sociale verbondenheid een cruciale rol.
Mensen wonen er vaak dicht bij elkaar, onderhouden hechte vriendschappen en blijven een actieve rol spelen in de gemeenschap, ook op latere leeftijd.
Gezond ouder worden in deze gebieden gaat niet over afbouwen, maar over blijven bijdragen, tot op hoge leeftijd: samen koken, tuinieren, klussen, verhalen delen en elkaar ondersteunen. Precies datgene waar wij met onze woongemeenschap naar streven.
Kletsen als hersentraining
Een praatje maken lijkt zo gewoon. Maar een goed gesprek is eigenlijk een flinke hersenwork-out, zo maken wetenschappers ons inmiddels duidelijk. Volgens ouderenpsychiater Gill Livingston van University College London is het zelfs een van de makkelijkste manieren om je hersenen gezond te houden.
Gewoon door te praten, luisteren en reageren blijf je mentaal scherp, vertelde Livingston laatst in een artikel in The New Scientist over verschillende risicofactoren voor het ontwikkelen van dementie.
Daarom is gehoorverlies ook zo’n risico, meldde hij. Als je anderen minder goed verstaat, trek je je sneller terug. En dat contact heb je juist nodig om mentaal scherp te blijven.
Eenzaamheid als gezondheidsrisico
Bij onze ouders hebben we helaas gezien hoe eenzaam de laatste levensjaren kunnen zijn. Vrienden vallen weg, sociale activiteiten worden minder en voor je het weet, wordt de wereld steeds kleiner.
Die eenzaamheid is niet alleen verdrietig, maar ook schadelijk voor je gezondheid. Minder contact kan stress veroorzaken, wat ontstekingen triggert en de kans op dementie vergroot.
Dat is iets om alert op te blijven, want na je zestigste wordt die sociale kring vaak kleiner. Werk valt weg, kinderen zijn uitgevlogen, mensen verhuizen. Daarom willen we het anders aanpakken bij de VuurSteen.
Samen blijven we actief
In lijn met de principes van de Blue Zones willen we in onze woongemeenschap niet alleen gezellig samenleven, maar ook samen actief blijven. Dat doen we door veel te kletsen, maar ook door samen tuinieren, koken, klussen, nieuwe dingen leren en betrokken te zijn bij de buurt.
Daarom willen we:
- Tuinieren en buiten bezig zijn en samen genieten van wat de natuur oplevert.
- Samen klussen en creatief bezig zijn, van schilderen tot een gezamenlijke moestuin onderhouden.
- Nieuwe dingen leren, zoals cursussen en workshops volgen of nieuwe hobby’s ontdekken.
- Een actieve bijdrage leveren aan de gemeenschap, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk of het organiseren van buurtactiviteiten.
Dit alles houdt ons niet alleen fysiek fit, maar stimuleert ook onze hersenen en geeft een gevoel van betekenis. En daarnaast is het natuurlijk super gezellig om dagelijks een praatje te maken,
Blijf bouwen, niet afbouwen
We geloven dat ouder worden niet gaat over afbouwen, maar juist over doorbouwen. En dat is precies waarom we kiezen voor samen wonen.
Hoe mooi zou het zijn om dagelijks omringd te zijn door mensen die elkaar inspireren, ondersteunen en samen plezier maken. Dagelijks in contact staan met anderen, samen eten, buiten bezig zijn en verhalen delen, dat alles maakt het leven rijker, gezonder en vrolijker.