Onze visie

Altijd ruimte voor een praatje

In onze woongemeenschap willen we samen leven vanuit een gevoel van vertrouwdheid, veiligheid en jezelf kunnen zijn. We letten op elkaar vanuit zorgzaamheid en betrokkenheid, zonder elkaar op de vingers te kijken en te betuttelen.


Onze uitgangspunten zijn: zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid, ‘leven en laten leven’, met betrokkenheid en soms ook zorg naar elkaar. Wederzijds respect vinden we belangrijk, net zoals een positieve houding, ruimte om jezelf te zijn, zorg voor elkaar en oplossingsbereidheid. 

Ook gastvrijheid vinden we belangrijk. We willen een plek creëren waar mensen zich welkom voelen en waar altijd ruimte is voor een praatje.

null

Iedereen levert een bijdrage

We dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het gehele project. We hebben daarin allemaal een eigen taak (financiën, website, tuin) aansluitend bij ieders persoonlijke mogelijkheden.

We doen een beroep op elkaar als we een helpende hand nodig hebben, bijvoorbeeld bij klusjes of vervoer. Deze burenhulp en ondersteuning leveren een bijdrage aan lang zelfstandig blijven wonen, ieder op zijn eigen manier.

Met hulp houden elkaar zo veel mogelijk binnenboord, want we willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarmee bieden we méér dan burenhulp. Als dat niet (meer) kan, kopen we bijvoorbeeld zorg in. Langdurige en gespecialiseerde zorgtaken zijn het domein van professionals en daarvoor bedoelde organisaties.

null

Duurzaam, energieneutraal en ecologisch 

We willen een minimale impact op het milieu veroorzaken, zowel in het bouwen als tijdens de bewoning. Dat betekent energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief.

We wekken eigen energie op, bufferen water en bouwen met duurzame en herbruikbare materialen. Tegelijkertijd is er ook ruimte voor individuele keuzes in de eigen appartementen.

Door het vele aanwezige groen is het niet alleen een duurzame toekomstbestendige plek voor mensen, maar ook voor planten en dieren, zoals vleermuizen, insecten en vogels.

  • Duurzame natuurlijke bouwmaterialen, bijvoorbeeld houtbouw of strobalen
  • Complete woningisolatie
  • Energiezuinig of energieneutraal (zonder aardgas)
  • Eigen energie-opwekking, met zonnepanelen, warmte-koude-opslag, terugwinning energie, aardwarmte (met warmtewisselaar)
  • Optimale opvang en hergebruik van regenwater

Daarnaast dragen ook de gemeenschappelijke voorzieningen bij aan de duurzaamheid. Met één grasmaaier, een gezamenlijke wasgelegenheid en het delen van gereedschap doen we een kleiner beroep op hulpbronnen en beperken we de verspilling.

null

Actief in de buurt en de wijk 

We hechten aan sociale samenhang in de leefomgeving en willen daar graag een actieve bijdrage aan leveren. Daarom willen we een woongemeenschap zijn die openstaat voor anderen en actief contacten onderhoudt met mensen in de buurt en de wijk. We zien het als ‘geven en nemen’, bijvoorbeeld door het leveren en aanvaarden van burenhulp en het beschikbaar stellen van onze ruimten.


We leveren ecologische meerwaarde aan de locatie door een natuurvriendelijke inrichting van de tuin en het gebruik van duurzame materialen. Daarin willen we ook graag een voorbeeldfunctie vervullen, uitwisselen met anderen en inspiratie leveren.


Daarnaast zijn we op sociaal vlak actief voor de omgeving, in de vorm van taaltrainingen, energieadvies, muziekbijeenkomsten, mentorschap en activiteiten als een boekenclub, koor of eetclub. We kunnen ook onze werkruimten beschikbaar stellen aan buurtgenoten, bijvoorbeeld voor klusactiviteiten.

null