Veelgestelde vragen over ons project

Alles wat je wil weten over ons project en jouw mogelijke deelname

Wat is een CPO?

CPO staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Hierbij werken toekomstige bewoners samen om een woonproject te ontwikkelen, van het ontwerp tot en met de bouw. Daarna wordt een gezamenlijke bewonersvereniging opgericht.

Wat is het doel van dit project?

Ons doel is om een hechte, duurzame en diverse woongemeenschap te creëren, waar bewoners elkaar ondersteunen en actief betrokken zijn bij hun leefomgeving. We willen samen een fijne plek maken die aansluit bij onze gedeelde visie op wonen.

Wat zijn nu de concrete plannen?

We willen op dit moment 8-15 woningen bouwen, afhankelijk van de locatie. Het plan is om gemeenschappelijke voorzieningen te realiseren, zoals een terras, tuin, berging, klusruimte, logeerruimtes en een multifunctionele gemeenschappelijke ruimte.

Wat kost het?

We hebben alleen nog een globale schatting gemaakt om mee te doen voor woningen van 80 tot 120 m2. Dit betreft een globale schatting en is mede afhankelijk van bouwkosten en de keuzes die we met elkaar gaan maken in het project.

Daarnaast zijn er kosten voor de gemeenschappelijke ruimten en de tuin. Een deel hiervan wordt vergoed via subsidies.

Voordat we gaan bouwen, zullen alle huishoudens een eigen bijdrage moeten inleggen om alle kosten van bouwbegeleiding, vergunningen, architecten, verenigingskosten, onkosten etc. te kunnen betalen samen. Dit bedrag leggen we gefaseerd in.

Hoe is de samenwerking geregeld?

We hebben een vereniging opgericht om de woongemeenschap te realiseren. In onze statuten en een huishoudelijk reglement staan afspraken over besluitvorming, aansprakelijkheid en samenwerking vastgelegd. Daarnaast werken we samen met de ervaren CPO-begeleider Katja van der Valk, die ons ondersteunt met advies.

In welke fase zit het project?

Er zijn vier fases:
1. Oriëntatiefase: Visie ontwikkelen, locatie zoeken, vereniging opbouwen en kennismaken met geïnteresseerden.
2. Ontwikkelfase: Keuzes maken over ontwerp, indeling en budget.
3. Realisatiefase: Samenwerken met aannemer en architect om de huizen te bouwen.
4. Bewonersfase: Het opbouwen van een leefgemeenschap na oplevering.

We zitten nu in de oriëntatiefase en zijn in gesprek over mogelijke locaties in de regio’s Arnhem en Nijmegen.

Is er ruimte voor nieuwe leden?

Ja, we komen graag in contact met geïnteresseerden die onze waarden delen. Als we een definitieve locatie hebben, kunnen geïnteresseerden aspirant-lid worden.

Hoe verloopt de werving?

We voeren online kennismakingsgesprekken in wisselende duo’s of in groepsverband. Ook organiseren we bijeenkomsten om informatie te delen en de klik van beide kanten te voelen.

Bij interesse kun je deelnemen aan een vervolggesprek en ontvang je een stappenplan om aspirant-lid te worden. Dit is pas mogelijk als we een concrete locatie hebben; op dat moment weet je dus ook voor welke locatie je kiest.

Wie zoeken jullie om mee te doen?

We zoeken mensen die passen bij onze waarden: samenwerken, openheid, betrokkenheid en een positieve instelling. Onze woningen zijn het meest geschikt voor stellen of alleenwonenden, maar huishoudens met meer mensen sluiten we niet uit. We zijn zelf rond de zestig en zoeken een gemengde leeftijdsopbouw.

Hoe zit het met de financiering?

Iedereen regelt zelf een hypotheek of spaargeld voor zijn/haar aandeel in het project: de eigen woning en het aandeel in de gemeenschappelijke voorzieningen. Daarnaast werken we met een gezamenlijke inleg voor de projectkosten.

Hoe wordt het budget beheerd?

Het budget wordt collectief beheerd via onze vereniging. Grote beslissingen worden democratisch genomen, met transparante rapportage

Wat als je halverwege uit moet stappen?

Door onvoorziene omstandigheden kan het nodig zijn om uit te stappen. In dat geval zoeken we een nieuw lid om je plek over te nemen. Afhankelijk van de fase zijn daarvoor specifieke afspraken of kosten vastgesteld.

Hoeveel tijd vraagt het om mee te doen?

Het project kost behoorlijk wat tijd en energie. Dat geldt nu voor de oriëntatiefase, maar zeker ook als we gaan bouwen. Als je lid bent, dan vraagt dit circa één dagdeel per week en soms een dag in het weekend. Ook neem je deel aan werkgroepen. Zo leren we elkaar goed kennen en hebben veel invloed op onze eigen woonomgeving.

Hoe behoud ik mijn privacy?

We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich naar behoefte kan terugtrekken. Daarom denken we aan een gezamenlijk terras, maar ook aan een eigen buitenruimte of balkon. Meedoen aan gezamenlijke activiteiten is niet verplicht, maar we verwachten wel van iedereen een actieve inbreng om dit project samen te realiseren.

Hoe zit het met duurzaamheid?

We streven naar een energiezuinig ontwerp met duurzame materialen. Denk aan goede isolatie, zonnepanelen en andere duurzame energievoorzieningen. Ook willen we graag een gemeenschappelijke moestuin en maatregelen om vogels, inheemse planten, vleermuizen en andere dieren een plekje te geven.

Hoe groot worden de woningen?

De woningen variëren in grootte tussen 80 en 120 m², afhankelijk van persoonlijke voorkeur en budget. Precieze indelingen bepalen we zodra we een definitieve locatie hebben.

Zijn er levensloopbestendige woningen mogelijk?

Ja, we streven naar levensloopbestendige woningen, want we willen hier lang kunnen blijven wonen. Denk aan een slaapkamer en badkamer op dezelfde verdieping, flexibele inrichting van ruimten en brede deuren.

Hoe worden de gemeenschappelijke ruimten en tuin beheerd?

Er komen basisafspraken over het gebruik en beheer van de gemeenschappelijke ruimtes en tuin. Bijvoorbeeld een schema voor onderhoud en schoonmaak. Bewoners die dit leuk vinden, kunnen tuinonderhoud coördineren en samen met de groep plannen maken.

Zijn er mogelijkheden voor gedeelde activiteiten?

Zeker! Denk aan gezamenlijke maaltijden, een moestuin onderhouden, samen klussen of het organiseren van creatieve activiteiten. Dit hangt af van de wensen van de bewoners.

Wie is verantwoordelijk voor de bouw?

Als we kunnen gaan bouwen, werken we met een ervaren aannemer die samen met de architect en een bouwbegeleider zorgt voor de uitvoering. De keuze voor de architect en de aannemer maken we gezamenlijk.